Cara Nak Buat Jeruk Kelubi

Bentuk buah kelubi memang nampak seperti Buah Salak. HOMEMADE JERUK BETIKSumber.


Food Lifestyle Education Parenting Diy Cararesepi

-Asam keping kat tempat saya 1kg rm26 -Garam kasar 1kg 70cen -Bekas kedap udara rahsia dari orang melaka bila dia tahu saya buat jeruk.

. Kemudian buang kulit dan bilas sekali lagi. Aku biasanya lihat di FB orang jual dan kongsi cerita tentang jeruk daging ini. Kita cari la jugak resepi jeruk betik yang mudah nak buat ni tapi rangup terjumpa resepi tu di Sini.

Potong isi mangga mengikut. Sekali buat kena buat banyak baru puas hati sebab kena tunggu 2 atau 3 hari sebelum dapat makan. Tips Membuat Jeruk Cepat Berbuah Lebat Terbukti Luar Biasa.

Beza paling nyata ialah buah kelubi tiada bulu halus seperti buah. Masukkan cili tadi ke dalam botol. Buah kelubi juga dikenali sebagai Asam Paya.

Tidak dinafikan ulam-ulaman kampung sememangnya sedap dan memiliki khasiat yang bagus untuk kesihatan dalaman tubuh manusia. Cili Jeruk Rupanya nak buat Cili Jeruk yang rangup ni senang saja 4 langkah saja hari keempat dah boleh makan. 31 Maret 2017 1050 Diperbarui.

Cuka 2 sudu besar. Saya nak share cara membuat jeruk yang rangup dan tidak lembik tanpa guna kapur rasa inshaallah memang sedap dan tidak mengecewakan. Lebih mudah jika beli limau kasturi bersaiz.

Bahan untuk jeruk. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Cawangan Jeruk Madu Pak Ali.

Buang semua biji yang ada. 1 cawan gula pasir boleh. Memandangkan hidangan selalu kita buat di rumah jadi.

Manisan Kedondong Makanan Makanan Dan Minuman Masakan. Basuh buah mangga sehingga bersih. Tapi batang lembut pada daun tu saya potong kecil.

Batang yang keras itu saya tak ambil. 2 genggam garam kasar. Mudah je nak buat.

Tapi suatu hari aku tetiba teringin nak merasa jeruk daging. Transformasi jeruk peras juga bisa dibuat menjadi minuman hangat yang pas untuk dinikmati saat suasana sudah memasuki musim hujan. 2 biji betik mengkal anggaran berat keseluruhan 1½ kg pastikan masih keras isinya.

Resepi jeruk pelam muda sangat mudah untuk ibu-ibu follow kalau. Prosesnya tak lama mana pun. Kemudian ambil asamboi dan sumbat masuk dalam limau.

31 Maret 2017 1057 29940 0 0 Laporkan Konten. Petai jeruk antara ulam. Sebelum ini kita lihat cara membuat teluar itik masin secara tradisional atau kaedah salutan.

Jeruk Betik Ala Ala Pak Ali Resepi Masakan Malaysia. Saya nak share cara membuat jeruk yang rangup tidak lembik tanpa guna kapur rasa inshaallah memang sedap tidak mengecewakan. 3 cawan air suam.

Hasil jus limau yang diperah tadi. Buah betik ni buah betik mengkal itu warna putih kuning sikit jerr. Sediakan cili hijau yang segar.

Sedap juga dimakan bila dah jadi jeruk. 400 g gula pasir. Lada 1 biji fungsi sebagai penyedap rasa Cara buat petai jeruk.

Potong cili hijau tadi jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat. Kali ini kita akan lihat kaedah jeruk atau basah. Apa lagi on la.

Garam kasar 1 sudu kecil. Resepi ni mak saya yang ajar. Mula-mula tu aku buat tak kisah sahaja.


Resipi Homemade Jeruk Kelubi Oleh Mamamikael Oven Cookpad


Cara Mudah Menjeruk Asam Paya Jeruk Kelubi Youtube


Cara Buat Jeruk Kelubi Youtube


Jeruk Buah Kelubi Asam Paya Youtube

No comments for "Cara Nak Buat Jeruk Kelubi"